La Riba recorda el seu passat paperer

Al segle XVIII, considerat l’època daurada de la producció de paper a la Riba (Alt Camp), hi havia al poble fins a vint-i-tres molins paperers. Aquests centres de producció funcionaven amb la força de l’aigua del riu Brugent, que neix a les muntanyes de Prades i desemboca al Francolí tot travessant el municipi.

Aquella activitat va marcar la història del poble durant diverses generacions, ja que el gruix dels ribetans, tant homes com dones, estaven empleats en aquells obradors on es transformaven els draps d’arròs en fulls de paper.

Ara, tota aquella activitat queda ben recollida i explicada al Centre d’Interpretació els Camins de l’Aigua i el Paper, que va ser inaugurat el passat dissabte. Aquest espai museogràfic es troba ubicat al centre de la vila, a l’edifici que havia acollit el Molí del Racó. D’aquesta manera el visitant viu l’experiència d’endinsar-se en un edifici que va ser, realment, centre de producció paperer.

Les instal·lacions s’han equipat amb diversos recursos multimèdia que, molt encertadament, ajuden a comprendre com era el treball i la vida durant el segle XVIII, quan la indústria paperera va experimentar la seva gran expansió. Testimoni del moment són diversos elements del molí paperer que s’han conservat perquè estaven fets amb pedra, com és el cas dels curtidors on es dipositaven els draps amb aigua per formar-ne la pasta. En canvi, els elements de fusta com les premses o les rodes dels molins s’han perdut o malmès, però un enginyós recurs audiovisual en supleix la seva absència.

https://www.diarimes.com/noticies/tarragona/2023/09/18/la_riba_recorda_seu_passat_paperer_144110_1091.html

Feu un comentari

Vols viure l'expieriència?

RESERVA ARA

RESERVA